"Seegrid will be due for a migration to confluence on the 1st of August. Any update on or after the 1st of August will NOT be migrated"

SISS Workshop - 2 day Structure template


Overview

The SISS team in conjunction with XXXX, are running a two-day Introduction to the Spatial Information Services Stack in XXXX on the XX XXXXX 2013

The Spatial Information Services Stack - an Australian Interoperable SDI

Venue details

TBA

Background

The Spatial Information Services Stack (SISS) is a suite of tools for spatial data interoperability. SISS uses OGC standards, GML application schema, modelling tools, vocabulary support services and registries. SISS has been deployed into multiple Australian Government agencies and research organisations. As SISS is built on open source technologies others are encouraged to use the stack and assist in its development.

SISS builds on existing technologies including GeoServer, FullMoon and GeoNetwork. The SISS team have made enhancements to support complex application schemas like GeoSciML and WaterML, and quality improvements to raise the quality of service level and ensure stack completeness. For example, the AuScope portal uses GeoNetwork to discover services, and the application schemas supported by GeoServer are developed and tested with FullMoon. SISS provides a complete solution to develop, establish and maintain OGC standards compliant infrastructures.The development of SISS was originally funded by the Australian Government's NCRIS through the NeAT initiative, AuScope and the CSIRO. Since, it has been supported by several organisations including CSIRO, Bureau of Meteorology, Geoscience Australia and ANDS.

Workshop goal

The goal of the workshop is to demonstate how communities can use SISS to provide transparent interoperable access to spatial data and knowledge. This is an Overview and will give background into SISS and all the components of SISS. This is a technical-based workshop targeting deployers of the services (will not cover the modelling aspects only provide reference to them)

Workshop requirements

TBA

Program Outline

Full programme and registration form: xxxxxx

Space is strictly limited so please get in quick!

Sections

Time Description
DAY 1
9:00am Arrive for a 9:30am Start
9:30am-11:00am

Workshop welcome
* Welcome/Introduction - RF
* Introduction to SISS - RF
- history and overview, Australian use case, architecture and package (40 mins)
* Local Context Presentation - RF (20 mins)
* Implementing SISS web services
- Overview of SISS services + Implementing the Services - PG (30 mins)

- Q&As

setup for practical
11:00am-11:30am Break
11:30am-12:30pm Registries Workshop Presentation + Registries Workshop 1hr - JV
12:30pm-1:30pm Lunch
1:30pm-2:30pm PID Service Presentation + PID Service Workshop 1hr - PG
2:30pm-3:30pm Vocabulary Presentation + Vocabulary Workshop 1hr - JV/FT
3:30pm-4:00pm Break
4:00pm-5:00pm Coverage Workshop Slides + Coverage Workshop 1hr - JV
   
5:00pm Close
DAY 2
9:00am-9:30am Workshop welcome and setup for day's practical
9:30am-10:30am Web Feature Service and Web Map Service Presentation + WFS/WMS Workshop 1hr PG/JV
10:30am-11:00am Break
11:00am-12:00pm SOS Presentation + SOS Workshop 1hr - FT
12:00pm-1:00pm Lunch
1:00pm-2:00pm Consumption Workshop (sans exercises) 1hr
2:00pm-2:30pm Break
2:30pm-3:30pm Q&A and summary of workshop & how will this work in the Organisation Context?
3:30pm Close

Presenters

TBA

Resources

-- RyanFraser - 07 Feb 2013
Topic attachments
I Attachment Action Size Date Who Comment
SISS_SOS_Workshop.pptppt SISS_SOS_Workshop.ppt manage 2825.0 K 11 Jun 2013 - 11:28 FlorenceTan SISSsos Workshop Powerpoint Presentation Slides
Topic revision: r9 - 17 Jun 2013, JoshVote
 

Current license: All material on this collaboration platform is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Australia Licence (CC BY 3.0).